• Stina Wahlsten

Ensamhet i pandemin

Vi pratar om kärnfamiljer, hushåll och etablerade parförhållanden. Umgås innanför ditt egna hushåll och undvik att gå utanför ditt hems fyra väggar. Men vad händer om du känner dig ensam i ditt eget hem? Om du profilieras som en ensamboende singel, förnekas du närhet och interaktion?


Har inte ensamstående lika rätt till närhet och beröring som människor i förhållande? År 2019 var ensamboendes andel 45 procent av alla bostadshushåll i Finland. Ensamheten är ett stort problem som kommer att lägga sina spår även efter att pandemin är över, men vi vet inte ännu hur. Vad kan Helsingfors göra åt saken?1. Jag vill se stöd från staden hur vi bekämpar ensamheten när vi är i lock down.

Är det okej att gå på en promenad med din granne? Vem kan du vara i kontakt med när det känns för tungt? Kommer jag att få böter om min kompis kommer på filmkväll? Finnar är inte kända för sin extroversion, men vi är sociala varelser och just nu kämpar en stor det av oss med att sitta ensam hemma dagarna långa. Vi är tillbedda att orka orka lite till. Men vad händer när du inte orkar mer?


Kortsiktigt saknar jag konkreta råd för hur vi kan bekämpa ensamheten i den rådande situationen just nu. Istället för att låta som ett sönderspelat band om att orka vill jag ha konkret fakta, konkreta råd. Jag vill höra att det är viktigt att se till att man pratar med någon dagligen, via zoom, telefon eller utomhus. Jag vill att vi ska prioritera att tar hand om oss själva. För vad om du inte har vänner? Vem ska du ringa till då? Hur kan du bekämpa ensamheten?


2. Mer tillgång till terapeuter och psykologer.

När hjälp behövs ska hjälp finnas tillgängligt. Om du vill prata med någon för första gången finns det risk att du är ganska långt kommen, och först när ensamhaten eller ångesten eller nedstämndheten är för mycket kommer du över tröskeln att prata med någon. Då ska du inte bli satt i en månader lång kö och gå igenom flera dörrar. I västa fall kan det vara för sent.


Långsiktigt ska vi se till att tröskeln till att be om hjälp ska vara så liten som möjligt. Ifall Helsingfors kan ge hjälp till dem som behöver det i tid, och helst pro-aktivt i förtid, blir det mycket billigare för staden och det är mycket bättre för oss som bor i staden som får den hjälp vi vill ha i tid, utan större trösklar i vägen.
Känner du dig ensam? Var gärna i kontakt med mig via instagram på @stinawahlstenofficial, på min privata instagram på @stinawahlsten, eller på mitt nummer 041 545 7517. Jag pratar gärna om hur du mår, vad du skulle villa se ändra i vårt samhälle eller vad som helst.


Vill du hjälpa? Lägg gärna ut på dina sociala mediekanaler att du finns tillgänglig, det är tunga tider för många som känner sig ensamma just nu.


#stina2021


37 views0 comments

Recent Posts

See All